Що таке радіація

11.02.2015

Радіація – це вид випромінення, який змінює стан ядер або атомів, перетворюючи на електрично заряджені іони і продукти ядерних реакцій. Різні види випромінення відрізняються різною проникаючою здатністю, тому неоднаково впливають на наш організм.

Альфа-випромінення – потік позитивно заряджених частинок (ядер атомів гелію), що рухаються зі швидкістю близько 20 000км/сек. Альфа-випромінення поглинається аркушем паперу, майже не проникає через шкіру людини. Але воно є небезпечне, при потраплянні частинки всередину організму з їжею, повітрям або через рани. Пробіг альфа-частинки в повітрі становить 11см, в м’яких тканинах людини – кілька мікрон.

Бета-випромінення – потік негативно заряджених частинок (електронів), їх швидкість близька до швидкості світла. Бета-випромінення може проникнути у тканини організму на глибину один-два сантиметри. Захистом від цього є звичайний одяг. Бета-частинки мають різну енергію, тому їхній пробіг в повітрі є не однаковий: від кількох метрів до сантиметра.

Гамма-випромінення – це короткохвильове електромагнітне випромінення. За властивостями воно близьке до рентгенівського, але наділене значно більшою швидкістю і енергією та поширюється зі швидкістю світла. Гамма-випромінення має велику проникаючу здатність, тому послаблюється стінами будинків, металевими конструкціями.

Попередня новина Наступна новина