«Китайські дозиметри» в Україні – що це?

04.05.2023

Ось вже 37 років минуло від найбільшої в історії людства радіаційної аварії на Чорнобильській АЕС та 13 років від аварії на АЕС у Фукусімі. Кожна з цих подій викликала велике занепокоєння людства в своїй радіаційні безпеці, що викликало свого часу великий попит на засоби для вимірювання радіаційного фону. На жаль, сьогодні через варварські дії російської федерації на українських ядерних об’єктах людство знову опинилось на порозі можливої радіаційної катастрофи з непередбачуваними наслідками. І цей факт вплинув на зростання попиту на інформацію щодо радіаційного стану довкілля. Багато людей віддають перевагу мати достовірну інформацію, отриману власноруч, а не із засобів масової інформації, яким не завжди довіряють. І тут стають в пригоді дозиметри, які можна приватно придбати. Для цього пересічні громадяни за звичкою звертаються до Інтернету і знаходять велику кількість пропозицій дозиметрів на різний смак та за різні кошти. І тут, власне, варто не помилитись у виборі, адже завжди буде спокуса отримати бажаний результат за найменшу вартість. А якщо йдеться про вартість, то китайський товар буде поза конкуренцією. От тільки чи варто спокушатись на витвори китайської промисловості, які видаються як дозиметри?

Фахівці підприємства, що виготовляє засоби радіаційного контролю під торговою маркою ЕКОТЕСТ, в період гострої потреби Японії в дозиметрах після аварії на АЕС у Фукусімі аналізували ринок дозиметрів в Японії і відмітили появу низки типів дозиметрів китайського виробництва за нетипово низькими цінами. Однак, низька якість цих дозиметрів доволі швидко себе проявила. І найбільше нарікань викликала недостовірність результатів вимірювання радіаційного фону на забруднених територіях. Різниця в показах відрізнялась в рази відносно приладів відомих брендів. Через це ринок дозиметрів в Японії доволі швидко очистився від неякісної продукції. Попит залишився на перевірену продукцію відомих брендів, серед яких великою популярністю в Японії користувались дозиметри ЕКОТЕСТ. Тільки за 2011-й рік в Японію було поставлено понад 30 тисяч дозиметрів ЕКОТЕСТ і лідером продажів був прилад МКС-05 ТЕРРА.

На жаль, сьогодні на ринку дозиметрів в Україні спостерігається експансія китайських дозиметрів сумнівної якості, які на сайтах різних продавців подаються як якісні та професійні прилади.

  • Нещодавно фахівцям ЕКОТЕСТ для аналізу потрапили до рук два типи китайських дозиметрів. Вони, на диво, дуже нагадували за концепцією популярний український дозиметр-радіометр МКС-05 ТЕРРА – топ-продукт торгової марки ЕКОТЕСТ, який експортується у понад 80 країн світу. Однак, як з’ясувалось, це лише була спроба повторити. За гарною оболонкою ховається звичайна обманка. Після перевірки приладів в метрологічній лабораторії з’ясувалось, що задекларовані характеристики цих моделей китайських дозиметрів в рази відрізняються від істинних. Ось результати лише за основними показниками:
  • – відносна похибка вимірювань потужності дози гамма-випромінення на 1,0 мкЗв/год понад 40%,
  • – нелінійність вимірювань в діапазоні потужностей дози від 1 мкЗв/год до 8 мЗв/год становить понад 90% (при цьому найгірші покази в середині діапазону),
  • – енергетична нелінійність понад +450%, що призводить до похибки вимірювань більш ніж в 4 рази.
  • Це означає, що якщо з таким приладом потрапити на забруднену територію, то він покаже перевищення рівня радіації в декілька разів по відношенню до істинного значення.

Звісно, покупцю вибирати, купити якісний правильний дозиметр чи китайську іграшку за відповідну ціну. Ось тільки питання до наших вітчизняних продавців, які, як правило, непогано розбираються в дозиметрії, де їхня совість, коли вони пропонують китайські фальсифікати українським громадянам, подаючи їх за серйозні професійні прилади?

Закликаємо вас не спокушатись на низьку ціну. Купуючи таку підробку, ви не будете впевнені у достовірності результатів вимірювань, таким чином втрачається сенс володіння таким приладом. Завжди пам’ятайте, що задоволення від користування високоякісним товаром триває значно довше, ніж радість від низької ціни. Тому, якщо ви хочете купити дозиметр – обирайте прилади радіаційного контролю торгової марки ЕКОТЕСТ, які створені та серійно виготовляються в Україні, пройшли сертифікацію та внесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки України та багатьох інших країн світу. Виробник надає 2 роки гарантійного обслуговування на усі засоби радіаційного контролю ЕКОТЕСТ.

Попередня новина