Зменшення впливу

11.02.2015

Великі дози радіації населення отримує в районах, де розташовані підприємства з видобутку та переробки мінеральної сировини (зокрема вугільної галузі), а також неподалік підприємств теплової енергетики і металургії. Вміст радону в повітрі житлових та громадських споруд у цих районах може перевищувати діючі гігієнічні нормативи в десятки разів. Важливим джерелом природних радіонуклідів є переробка й використання фосфатних добрив, оскільки осадові фосфатні руди характеризуються високою концентрацією урану-238. В фосфатних добривах зустрічаються уран, торій, радій, свинець, полоній. У цих добривах вміст радіонуклідів вищий, ніж у самій землі. Проте за даними ООН внесок в дозу опромінення живих організмів від використання фосфатних добрив дуже малий, всього 0,01% від сумарного природного радіаційного фону. Окрім цього, природні радіонукліди потрапляють у довкілля при спалюванні вугілля в результаті опалювання ним приватних будинків, а також застосування вугільної золи у виробництві цементу і бетону в ролі наповнювача дорожнього покриття. При опалюванні приватних будинків спалюється лише 10% виробленого у світі вугілля, проте через малу висоту труб й відсутність системи затримання золи частка цього джерела в сумарному викиді радіонуклідів в довкілля дорівнює частці викидів усіх теплоелектростанцій.

У 40-60-і роки годинники, сувеніри, дитячі іграшки та ялинкові прикраси покривалися світлосумішшю постійної дії, куди входили солі радію. Радіоактивний фон навколо цих речей перевищує гранично допустимий у сотні разів, тому необхідно провести у своїх квартирах ревізію накопичених протягом довгих років сувенірів та сімейних реліквій, що світяться в темряві.

Що потрібно пам’ятати, аби знизити кількість радіоактивних елементів у нашому організмі? Насамперед, необхідний хороший обмін речовин в організмі, який досягається правильним харчуванням.

Необхідно ввести в раціон харчування так звані ентерсорбенти – речовини, що зв’язують або поглинають радіонукліди. До них належать бобові, овочі, висівки, а також пектини, які містяться у фруктах та овочах. Найбільша кількість пектинів є у журавлині, цитрусових, горобині, смородині, вишні, сливах, яблуках, бананах, капусті, насінні. Ентерсорбентами також є чай, кава, какао. Дуже корисно їсти морські водорості, що містять альгінат натрію, який блокує потрапляння до організму стронцію.

Для запобігання проникненню в організм радіонуклідів слід насититись достатньою кількістю безпечних елементів, які є хімічними аналогами радіонуклідів. Наш організм здатний поглинати замість одного радіоактивного елемента інший безпечний елемент тієї ж хімічної групи. Так, цезій-137 перебуває в одній групі з нешкідливим калієм, натрієм, літієм, стронцій-90 – з кальцієм, магнієм. Свинець-210 може посилено поглинатися клітинами за браком кремнію, а полоній-210 – сірки. Отже, насичуючи організм нешкідливими елементами, схожими за своїми хімічними властивостями з радіоактивними, можна запобігти проникненню останніх в наш організм.

Щитовидна заліза утворює гормони, зокрема ті, що містять йод. Характерною ознакою клітин цієї залози є їх здатність вибірково накопичувати йод. Через дефіцит йоду, необхідного для синтезу гормонів, щитовидна залоза збільшується. При тривалій нестачі йоду виникають порушення розумового розвитку, збільшується маса тіла, знижується кров’яний тиск. Однак організм може самостійно споживати замість стабільного йоду його радіоактивні ізотопи, що, звичайно, має негативний вплив на здоров’я. Тому необхідно вживати йод з харчовими добавками у вигляді крапель та таблеток, що забезпечують захист щитовидної залози. Йод міститься у всіх ягодах темного кольору, в буряках, помідорах, цибулі-пореї, грибах, зеленому горошку, продуктах моря. Достатньо щодня споживати 10-30 свіжих чи заморожених ягід, чи 2-3 голівки цибулі-порея, щоб забезпечити необхідну кількість йоду.

Цезій-137 і калій, потрапляючи в організм, накопичуються в м’язах, нирках, печінці. Калій необхідний для нормального функціонування всіх м’язів, особливо серцевого. Основними харчовими джерелами калію є овочі – морква, селера, петрушка, шпинат. Суміш соків цих овочів застосовують для відновлення клітин та тканин при променевій хворобі. Окрім цього, існує так звана калієва серцева суміш, котра складається з кураги, чорносливу та родзинок. Півсклянки водної настоянки цієї суміші задовольняє добову потребу людини в калії. Калій міститься у житньому хлібі, вівсяній крупі, бобових.

Хімічним аналогом стронцію-90 є кальцій. Він становить 25% кісткової тканини. Дефіцит кальцію в їжі призводить до розм’якшення кісткової тканини (рахіт), ревматичних болей у суглобах, судом, підвищеної збудливості. В той же час кальцій блокує поглинання кістковою тканиною стронцію-90, запобігаючи радіаційному ураженню кісткового мозку. Найбільш багаті кальцієм капуста, квасоля, мигдаль. Слід враховувати, що в продуктах харчування кальцій важко засвоюється організмом, за винятком козячого молока та сиру. Для задоволення добової потреби організму в кальції досить 100 грам сиру. Кисле середовище сприяє засвоєнню кальцію, тому корисно запивати їжу апельсиновим чи іншими кислими соками.

А тепер декілька практичних порад:
1. Чим вище в будинку знаходиться ваша квартира, тим менше радону потрапляє з грунту у ваше помешкання.
2. Кип’ятіть воду, оскільки радон зникає при кип’ятінні.
3. Користуйтеся на кухні витяжкою, оскільки вона зменшує кількість радону в повітрі.
4. Пам’ятай, що більшість радону потрапляє до вас у будинок, коли ви топите пічку вугіллям.
5. Намагайтеся правильно харчуватися.
6. Пам’ятай, що спирт не допомагає при профілактиці опромінення.
7. Під час куріння ви вдихаєте стронцій та полоній.

Попередня новина Наступна новина