«Китайські дозиметри» в Україні – що це?

04.05.2023

Ось вже 37 років минуло від найбільшої в історії людства радіаційної аварії на Чорнобильській АЕС та 13 років від аварії на АЕС у Фукусімі. Кожна з цих подій викликала велике занепокоєння людства в своїй радіаційні безпеці, що викликало свого часу великий попит на засоби для вимірювання радіаційного фону.
Розлогіше >

Що таке радіація

11.02.2015

Радіація – це вид випромінення, який змінює стан ядер або атомів, перетворюючи на електрично заряджені іони і продукти ядерних реакцій. Різні види випромінення відрізняються різною проникаючою здатністю, тому неоднаково впливають на наш організм.
Розлогіше >

Зменшення впливу

11.02.2015

Великі дози радіації населення отримує в районах, де розташовані підприємства з видобутку та переробки мінеральної сировини (зокрема вугільної галузі), а також неподалік підприємств теплової енергетики і металургії. Вміст радону в повітрі житлових та громадських споруд у цих районах може перевищувати діючі гігієнічні нормативи в десятки разів.
Розлогіше >

Наслідки ураження

11.02.2015

Під впливом іонізуючого випромінення атоми і молекули живих клітин іонізуються, в результаті чого відбуваються складні фізико-хімічні процеси, які впливають на характер подальшої життєдіяльності людини.
Розлогіше >

Шляхи проникнення

11.02.2015

Основними джерелами радіації є не потенційно небезпечні у випадку надзвичайних ситуацій ядерні об'єкти, а природні джерела. Основну дозу опромінення кожна людина отримує саме від природних джерел радіації, наприклад, з космосу.
Розлогіше >

Приклади загрози

11.02.2015

Існує значна кількість способів міграції радіонуклідів в навколишньому середовищі. Наслідком таких процесів є забруднення ґрунтів, водойм, дерев та рослин, а також опромінення людей і тварин.
Розлогіше >